Mislav Režić | ŽIVOTOPIS HR
ŽIVOTOPIS HR

Mislav Režić jedan je od vodećih hrvatskih glazbenika svoje generacije.
Vodi veoma aktivnu međunarodnu karijeru kao solist, član komornih sastava i predavač. Interes za izvođenjem različitih stilova koji sežu od rane do moderne glazbe vodi ga do suradnje s velikim brojem glazbenika i ansambala. Neki od glazbenika s kojima nastupa su: udaraljkaši Pepe Garcia i Diego Espinosa, čembalistica Cvetanka Sozovska, mezzo-sopranistica Tanja Šimić, bariton Jussi Lehtipuu, flautisti Antigoni Tsalla i Gregor Schulenburg, violinistica Laura Vadjon, saksofonisti Gordan Tudor i Guido de Flaviis.

Član je i jedan je od utemeljitelja ansambala Machetes (Nizozemska) i Tetttix (Grčka) koji se bave izvođenjem suvremene glazbe. Nastupa kao solist i s orkestrima po gradovima cijele Evrope i Sjeverne Amerike: Amsterdamu, Ateni, Berlinu, Bruxellesu, Kopenhagenu, Rimu, Santa Barbari, San Franciscu, Zagrebu, itd, zatim na festivalima kao što su Splitsko ljeto, Korkyra Baroque Festival, Art Amadeo scena, Time of Music festival u Vitasaariju – Finska, Smash festivalu u Salamanci – Španjolska, Bridges festivalu u Solunu, Tectonics u Stegi Onassis kulturnom centru u Ateni.
Skladatelji Vlado Sunko, Nikoleta Chatzopoulu, Michalis Paraskakis, Davor Branimir Vincze, Juraj Marko Žerovnik i Sofia Avramidou posvetili su mu svoja djela.
Diplomirao je 2001. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi Gorana Listeša. Magistrirao je na nizozemskom Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u klasi Zorana Dukića te na Visokoj glazbenoj školi u Maastrichtu u klasi Carla Marchionea.
Dobitnik je niza nacionalnih i dviju internacionalnih nagrada na međunarodnim festivalima gitare u Zwolleu 2002. i Enschedeu 2007. Umjetnički je ravnatelj festivala komorne glazbe Glazbene večeri kod sv. Jeronima te predavač je na Međunarodnoj ljetnoj školi glazbe u Kaštelima.

Član je žirija na međunarodnim natjecanjima i održava majstorske radionice na glazbenim institucijama i festivalima kao što su University of California Santa Barbara, Royal Conservatoire in The Hague, Umjetnička Akademija u Splitu, Nikšić guitar festival i dr.

Njegov solistički nosač zvuka ‘Auburn’ posvećen suvremenoj glazbi za gitaru izdan je početkom 2017. za izdavača DNA-LABEL.

Bio je glazbeni urednik/skladatelj dviju predstava – Ibsenovoj Gospođi s mora, te Bergadesovom Apokopusu grčke dramske grupe Elephas tiliensis.

Nastupio je i u dva igrana filma – Canto si tú cantas (2020.) i Nora Tetttix (2021.).

Eksluzivni je umjetnik njemačkog proizvođača žica Hannabach.

Feb 2023